6 Saniye Kuralı

CV’de ilk İzlenim 6 saniye

Kariyer basamaklarını tırmanmaya başlamadan önce herkesin geçmesi gereken yol CV hazırlamaktır. CV hazırlarken ‘nasıl bir CV hazırlamalıyım?’ ‘deneyimlerime neler yazmalıyım?’ ‘kaç sayfa olmalı’ gibi birçok soru ile karşı karşıya geliyoruz. Yeni mezun olan ya da yeni bir iş başvurusunda bulunmak isteyen herkesin kafasını bu sorular kurcalıyor ve referanslardan deneyimlere, öğrenim durumundan staja kadar birçok konuya yer veriyoruz. Peki işverenlerin CV’ ye sadece 6 saniye ayırdıklarını biliyor muydunuz? ABD’nin en büyük iş arama portallarından ‘‘The Ladders’’ ın yaptığı araştırmaya göre işe alım profesyonelleri bir CV’ ye sadece 6 saniye ayırıyorlarmış.

Bu 6 saniyede hangi kısımlara bakılıyor?

Sıralama genellikle şu şekilde ilerliyor. Ad/soyad, mevcut şirket ve unvan, en son pozisyona başlangıç ve bitiş tarihi, bir önceki şirket ve unvan aynı şekilde pozisyona başlangıç ve bitiş tarihi ardından da eğitim durumuna bakıldığı ortaya çıkmış.

Bu durumda yeni mezun biri öz geçmişini nasıl hazırlamalı?

Öz geçmişe bakan işe alım uzmanında 6 saniyelik sürede iyi bir izlenim bırakıldığında deneyim ikinci planda kalacaktır. İşte tamda bu yüzden CV hazırlarken birkaç noktayı atlamamalıyız.

-Birincisi Mutlaka kişisel web sayfanızı eklemelisiniz. Bu, Instagram’da oluşturduğunuz kişisel blog hesabınız ya da daha profesyonel olan Linkedin hesabınız olabilir. Bu hesaplara CV’ de yer veremediğiniz sosyal çalışmalarınızı ya da deneyimlerinizi ekleyerek farkınızı gösterebilirsiniz.

-Yeteneklerinizi ardı ardına sıralamak yerine kısa açıklamalar ve örneklerle desteklemelisiniz. Örneğin grup çalışmasında motivasyon sağladığınızı ‘motive edici’ yazmak yerine, çalışma esnasında bunu nasıl yaptığınızı ve süreci nasıl ilerlettiğinizi kısa bir şekilde açıklayabilirsiniz.

-İşe alım uzmanları genellikle yakın zamanda neler yaptıklarınızla ilgilenirler. Bu sebepten lise öğreniminize ya da çok geçmişte kalan durumlara uzun uzadıya yer vermemelisiniz.

-Kişi zamirlerini kullanmayın. CV zaten size ait olduğu için ‘ben, benim, bana’ gibi zamirlere yer vermeyin. Örneğin, ‘’6 kişilik bir grubu yönettim’’ demek yerine ‘’6 kişilik grubu yönetti’’ deyin.

-CV dışında da yaptığınız ve yapacağınız bütün işlerde kendinize güvenmeyi ve her işi severek yapmayı unutmayın

Başarılar Dileriz.